Coronapåverkan detaljhandeln

I och med att coronapandemin blev ett faktum ändrades människors köpbeteenden.

Vi blev alla uppmanade att undvika trängsel, jobba hemifrån och undvika kollektivtrafik, vilket gjorde oss alla mer benägna att stanna hemma om man inte hade nödvändiga skäl att ge sej ut.

I stora delar av världen var det också utegångsförbud utom vid vissa tider även om Sverige inte hade så stränga regler, men tendensen att sitta hemma vid datorn fanns även hos oss.

Köplusten kom smygande tillbaka och vi insåg att handla kan man göra fast man inte går ut.

Onlinehandeln har ökat väldigt mycket för hela detaljhandeln, både vad gäller livsmedel, sällanköp och hälsokost. Med det har också skapats smarta lösningar för handeln, som t ex plattform där både onlinebutiker och fysiska butiker kan ansluta sig till för hantering av kassatjänster. Denna tjänst fanns innan pandemin men blev än mer aktuell då pandemin drog sin mörka skugga över världen.

Den har en hel del fördelar, inte minst för konsumenten, läs mer här om funktioner som tjänsten erbjuder.

Våren 2020 innebar stora utmaningar för hela sällanköpshandeln, inte minst för klädkedjor. Flera kedjor gick i konkurs och andra fick dra ner på antalet butiker, till exempel H&M som tvingats säga upp personal.

Svenska Dagbladet skriver också om detaljhandelns nedgång på grund av corona i hela Europa. Pandemin har haft stor påverkan i hela världen. Ju fler butiker ett land har, desto fler utmaningar skulle man kunna säga.

Under sommaren såg smittsiffrorna betydligt bättre ut på många håll, och det gav gensvar i detaljhandeln då försäljningen ökade på många håll. Med hösten gick siffrorna upp igen och detaljhandelns kunder blev också färre.

Experterna tror sig se en trend att människor söker sig mer till lokala handlare vad gäller fysiska butiker, vilket kan gynna de mindre centrumen i förorter och mindre städer, och man ser även en trend att fler föredrar närproducerat i första hand vad gäller mat. Det finns ju människor som alltid kommer föredra att handla fysiskt. Man vill känna och klämma på artiklarna som man ska köpa, inte minst vad gäller kläder, skor och accessoarer. Det finns också vissa segment inom handeln som man föredrar att köpa ”över disk”, i fysisk butik. Det kan handla om färskvaror, blommor och även saker som tyger och garn där färgen kan vara svår att återge korrekt via en bildskärm. Där är lokala butiker mer gynnade, om sortimentet är jämförbart med de större butikerna i större centrum som gallerior och liknande. Också saker som konstföremål kan vara svåra att köpa online, ifall man inte har sett dem på riktigt innan köpet.

Det finns dock viss handel som gått bra, nämligen allt som har med semester hemma att göra.

Båtförsäljningen fick ett rejält uppsving och även båttillbehör gick bra, precis som campingutrustning. Det såldes 22 000 nya båtar i år, vilket bara är 3000 färre än 2007 som är rekordåret vad gäller sålda båtar i Sverige. På mitt landställe på Väddö träffade jag säkert tio gånger fler sällskap som vandrade Roslagsleden än vad vi brukar se där, utrustade med liggunderlag, tält och ryggsäckar.