Far Cry 5

Far Cry 5 är det senaste spelet i Far Cry-serien av actionspel och utgavs i mars 2018. Spelet är ett förstapersonsspel i en öppen värld där spelaren kan röra sig fritt. Det går även att spela kampanjen över nätet med en vän i co-op-läge. Till skillnad från tidigare Far Cry-spel har handlingen flyttats från Himalaya och djungler till Montana, USA, där en domedagssekt har satt en hel befolkning i skräck och tagit över ett helt county. Vad gäller striderna har du nu möjlighet att rekrytera medhjälpare som kämpar vid din sida mot sekten. Far Cry 5 finns på plattformar som PC, Xbox One och Playstation 4. På det tekniska planet imponerar spelet och är otroligt livfullt och snyggt. Soundtracket är en njutning och har en hel del rockklassiker att bjuda på.

Handlingen i Far Cry 5

Handlingen i huvudberättelsen utgörs av en domedagssekt som kallas Eden’s Gate. Spelaren är en polis som har kommit till fel plats vid fel tillfälle och tvingas rädda kollegor, vänner och givetvis det county som spelet äger rum i. För att komma åt kultledaren Joseph, kallad ’Fadern’, måste du först ta hand om hans tre syskon. Spelets inledning är dramatisk för att sedan hamna på en liten ö. Där möter du en ärrad vietnamveteran som ger dig en intensivkurs i Far Cry 5 och lär ut spelets nyckelbitar. Du måste sedan bygga upp motståndet mot sekten och för att kunna göra detta måste du förstöra sektbyggnader, rädda civilpersoner, göra klart uppdrag samt givetvis frita Far Cry-utposter. Spelet har dessutom många aktiviteter, såsom jakt och fiske, samla prylar som pilbågar och kikare samt stora leksaker som motorbåtar och flygplan.

Öppen värld och karta

farFar Cry 5 är en öppen värld. När det inledande uppdraget på ön är klart öppnas hela spelvärlden och personer och platser hittas genom att verkligen hitta dem. Du söker via kartor, dialoger eller bara reser genom världen. Spelvärlden öppnas och blir synlig allt eftersom den utforskas och det är helt upp till dig som spelare vilka regioner du vill besöka för att ta itu med de olika utmaningarna. Det finns punkter markerade på kartan där din hjälp behövs av lokalbefolkningen. När du har slutfört ett uppdrag får du belöningar med unika föremål som kommer att behövas under det fortsatta äventyret. Spelet har en ny motståndsmätare som fylls på i takt med de aktiviteter som utförs, den fylls snabbare vid mer viktiga uppdrag och lite långsammare för att exempelvis förstöra byggnader.

Sammanfattning

Far Cry 5 är ett enormt stort spel. Att utforska hela kartan är väldigt lockande och är du en äventyrslysten spelare kan du få svårt att bestämma dig för var du ska gå. Den stora mängden sidouppdrag gör att spelaren aldrig är sysslolös. Oavsett var du hamnar bjuds det på eldstrider inom några minuter. Sammandrabbningar finns överallt och i större skala än någonsin. Sektmedlemmar och motståndskämpar kämpar för sina liv lite överallt och det är bara att kasta dig in i striderna. I Far Cry 5 har man varit mer generösa än någonsin tidigare gällande spelarens valfrihet i spelet. Spelet bjuder på sanslös action, storslagen grafik med otroligt vackert landskap och sist men inte minst en fantastisk underhållning där du är garanterad att aldrig ha en tråkig