Nintendo Switch och Xbox One

Prisbild och information

I den artikel som du nu har hittat till tar vi oss en lite närmare titt på de spelkonsoler som finns på marknaden och deras olika funktioner samt vad de kostar. Tänk på att de priser som nämns i artikeln är aktuella just i skrivande stund, men att priser på spelkonsoler kan förändras och gå både upp och ner. Det går dessutom ofta att få tag på spelkonsoler flera hundra kronor billigare, eller kanske i vissa fall en tusenlapp billigare, om man väljer att handla begagnat.

Köper man en begagnad spelkonsol behöver man tänka på en viktig sak, nämligen att man inte har samma garantier. Dessutom får man heller inte den allmänna reklamationsrätten om man handlar av en privatperson. Allmän reklamationsrätt gäller när man handlar av ett företag. Dock räcker det inte med att man handlar av ett företag. Man ska dessutom själv vara konsument och privatperson. Ett företag som handlar av ett företag omfattas alltså inte av konsumentköplagens regler om allmän reklamationsrätt samt andra regler som finns för att skydda konsumenterna.

När det gäller spelkonsoler så kan det även vara värt att fundera på om man vill ta hela kostnaden på en gång eller ta ett litet lån och sprida ut kostnaderna över flera månader, eller kanske över ett helt år. Om man vill så kan man låna pengar med endast en kreditupplysning genom att kontakta ett företag som erbjuder att låna pengar och kan jämföra vilka låneföretag som erbjuder bäst villkor. Färre kreditupplysningar kan i sin tur vara en fördel om man vill behålla en högre kreditvärdighet.

Den första konsolen som vi tar en närmare titt på är också den som är nyast på marknaden, nämligen Nintendo Switch. Nintendo Switch har i nuläget (i november år 2018) funnits ute på marknaden i över ett och ett halvt år, men den fortsätter att sälja och har nu sålts i cirka 23 miljoner exemplar, så den är en framgångsrik konsol ur ett kommersiellt perspektiv. Ännu är ingen sänkning av priset i sikte för Nintendo Switch riktigt, utan den fortsätter att ligga på cirka 3000 kronor för konsolen utan några spel till. Det har sedan konsolen släpptes även släppts nya paket med konsolen och olika spel som ingår, vilket kostar några hundra kronor extra. Det har även släppts nya färger på joy cons som till exempel har varit i klara neonfärger till Splatoon 2-paketet eller röda till Super Mario Odyssey-paketet. Eftersom Switch säljer på i hög takt lär nog inte en prissänkning vara i sikte.

En betydligt billigare konsol är Xbox One, om man nöjer sig med grundversionen. En vanlig Xbox One S kan man få för cirka 2000 kronor eller lite mer. Men vid reor och kampanjer kan det bli ännu billigare. Jag fick tag på en för 1790 kronor ungefär på en rea på en välkänd hemsida på nätet, inklusive ett racingspel dessutom. Xbox One S har i grundutförandet 500 GB hårddisk vilket räcker gott och väl.

Den dyrare konsolen Xbox One X är i grund och botten samma konsol men gjord för 4K-upplösning. Den kostar 4000-4500 kronor.

Originalversionen av Xbox One säljs ej längre, och det kanske är gott och väl det, för den var både tung och tog mycket plats. Dessutom spelar den inte 4K-filmer (Ultra Violet), vilket Xbox One S kan göra.