Skapa ett trivsamt kontor

Långa dagar framför datorn på kontoret kan vara påfrestande. Även om det inte är ett fysiskt arbete kan ofta stress över deadlines byggas upp, ett överflöd av information som tröttar ut hjärnan, samt den fysiska rastlösheten som kan uppstå under en hel dags stillasittande. Dessutom är för mycket stillasittande i sig påfrestande för kroppen, då det inte är naturligt. Som tur är finns saker som kan göras för att få tiden på kontoret lite mer trivsam.

Tips för en bättre arbetsplats

Till att börja med kan omgivningen göras mer estetiskt tilltalande. Detta kan göras på många olika sätt. En av de främsta faktorerna som kan förbättra kontorsmiljön är att se till att så mycket solljus som möjligt släpps in. Solljus är nämligen nyttigt för oss, då det bidrar med D-vitamin. D-vitamin förbättrar bland annat muskelfunktion, kalcium, som bidrar till ett starkare skelett, och immunförsvaret. Brist på D-vitamin kan också leda till trötthet, vilket ju inte är så bra på en arbetsplats.

Att ha bra komfort i kontoret, som bekväma stolar till exempel, är också en viktig faktor för välmåendet och produktiviteten. Det är ju inte direkt lätt att fokusera när smärtor från en obekväm stol tar över. Dessutom kan färger användas på ett strategiskt sätt, då de kan ha en påverkan på humöret. Blå och grön färg sägs till exempel ha påverkan på produktivitet. Det är något att tänka på när du ska köpa inredningsdetaljer till kontoret nästa gång. Trots dessa förbättringar, finns kanske en sak som gör att dessa inte får samma effekt om man inte får det gjort. Det är att ha ett städat kontor. Ett städat kontor är viktigt för att kunna ha en trivsam arbetsmiljö. För att göra det så smidigt som möjligt kan man ta hjälp med städning av hemfrid.se till exempel, istället för att ha fast anställda städare.

Det finns också saker som kan göras som är kopplat till hållbarhet, som också kan främja en bättre miljö på kontoret. Att främja en bättre miljö kan ju om något skapa en stolthet över arbetsplatsen dessutom. Exempel på detta kan vara att minska användningen av papper, och istället lagra mer information digitalt. Att dessutom addera plantor kan ha stora fördelar för miljön inne på kontoret. Växter bidrar med syre till luften, och minskar koldioxiden, vilken kan bidra till mer energi, fokus och gott humör. Dessutom är det trevligt rent estetiskt.

När det gäller inredning överlag kan det vara kul att göra det med lite karaktär. Att tänka på vad företaget står för och försöka på ett unikt sätt förmedla det genom inredningen kan verkligen skapa en laganda i teamet.

Det blir ju också, som sagt, ofta mycket stillasittande på ett kontor där det arbetas med datorer. Och även om personalen vet att det är nyttigt att ta bensträckare med jämna mellanrum finns kanske ändå inte nog med incitament för det. Även här finns några åtgärder som kan vidtas. Bland annat kan stående skrivbord investeras i. Eller åtminstone höj- och sänkbara. Kanske går det också att installera en motionscykel och köpa in några gummiband med handtag, så att personalen kan ta korta pauser och få igång cirkulationen lite.