Spela inte bort din friska kropp

Visste du att fyra av fem svenskar spelar datorspel? Datorspelsbranschen omsätter enorma summor. Enbart i Sverige omsätts tre miljarder kronor om året.

Det är en i huvudsak stillasittande aktivitet som knappast förknippas med idrott, men faktum är att idrottsskador kan orsakas av dataspelande. I synnerhet om du är en e-sportare eller en storspelare. Fysisk inaktivitet är den fjärde största riskfaktorn för dödlighet. Den för med sig fetma, diabetes, högt blodtryck som är orsak till för tidig död. Så det finns fog för oro när det kommer till stillasittande. E-sport och att tävla i dataspel börjar bli stort och för att bli bra måste du spela mycket. Men det får inte gå ut över din kropp.

Kroppen far illa

Det var inte under hyllningar och hurrarop som dataspelen gjorde sitt intåg. På 80-90-talet oroades allmänheten av det grova våldet. Kunde det påverka barn- och ungdomar så de blev aggressiva och våldsamma? Numera är de flesta forskare överens om att spelaren blir varken mindre empatisk eller mer aggressiv. Debatten gällande dataspel har svängt till att gå från psykisk skada till att kroppen far illa. Det är lättare att mäta och skadorna har ökat. De som spelar mycket kan förebygga skador genom att ta hjälp av proffs som kan ge spelaren övningar som stärker kroppen.

De vanligaste fysiska problemen är:

  • Ryggsmärtor
  • Karpaltunnelsyndrom och handledsproblem
  • Nacksmärtor
  • Migrän

Ryggsmärtor

Datorspelande kan jämföras med ett kontorsjobb. Det är inte bra för någon att sitta i samma position och utföra statiska rörelser i flera timmar. Faktum är att det kan leda till överbelastningsskador med ryggsmärtor, stelhet och ömma muskler. I värsta fall leder det till kroniska problem som du får leva med. Ta för vana att gå upp och sträcka på dig, göra några enkla övningar. Helst gå ut och gå en stund. Den lilla promenaden kan göra mycket för hälsan.

Karpaltunnelsyndrom och handledsproblem

Handleden och handen belastas i hög grad. Stickningar och domningar i hand och handled är vanliga besvär. Spelare med karpaltunnelsyndrom, som är en klämd eller irriterad nerv i handen, är inte ovanligt. Musarm är ett samlingsnamn för problem med underarmen och kan vara mycket smärtsamt. Tennisarmbåge kommer av översträngning av underarmsmusklernas fäste vid armbågen. Båda åkommorna drabbar ofta datorspelare. Men det börjar komma hjälpmedel utvecklade för dataspelare breakit.se artikel som skyddar till exempel handlederna från skador. Det underlättar mycket att ge underarmen ett rejält stöd.

Gamnacke och migrän

Skuldrorna och nacken är utsatta kroppsdelar. Vi böjer nacken och tittar ned i mobilen eller på surfplattan. Så kallad ”gamnacke” kommer av svaga ryggmuskler. Huvudets tyngd blir för mycket och det faller framåt med framåtroterade axlar. Värken från rygg, nacke och skuldror kan fortplanta sig nedåt till höfter och ben. Kanske kan du stå upp och spela emellanåt. Röra på dig. Ta några danssteg.

Med rygg- och nackproblem kommer i regel migrän som ett brev med posten. Dålig belysning och ansträngda ögon är också faktorer som spelar in. Ha rättbelysning och titta upp från skärmen så ofta du kan.

Dataspelandet är här för att stanna och det är en god idé att tänka framåt när du är ung. Skelett och muskler måste få en chans att bygga upp sig och bli starka. Det är avgörande för hur länge du håller och rör du på dig som ung får du mycket tillbaka senare i livet.